11 de nov. 2012

Carta al petit i mitjà comerç amb motiu de la vaga general


Veiem, amb preocupació, com cada dia tanquen més i més establiments, molts dels quals han format part del nostre paisatge urbà des de petits.

Segons el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile,  les vendes dels comerços catalans al detall han caigut un 5,1% de mitjana cada mes des de fa un any i això ha repercutit en l'ocupació: en el principal sector d'ocupació de persones a Catalunya s'han destruït més de 31.500 llocs de treball en 12 mesos i s'ha acumulat, des de l'inici de la crisi, una pèrdua de 5.667 empreses.

A nivell general, després de dos anys de polítiques d'austeritat pressupostària, contenció del dèficit, retallades en els serveis públics i reformes laborals tenim més atur, més pobresa, més precarietat laboral i més desigualtat social.

Es fan polítiques fiscals de caràcter regressiu com ara l'augment de l'iva i, en canvi, no es persegueix el frau i l'evasió fiscal de les grans fortunes que gaudeixen de total impunitat, mentre que els rescats financers van únicament destinats al reflotament dels bancs endeutats per anys de corrupció i especulació.

El comerç és un dels sectors més afectats per la crisi: s'ha vist deixat, oblidat, perjudicat per les grans superfícies, per la liberalització dels horaris i per la recent pujada de l'Iva; aixi com pels alts índex d'atur i per la desconfiança, en general, dels consumidors. Tot plegat ha donat com a resultat una atonia en el consum de les famílies i un descens lògic de les vendes.

Cal analitzar si les polítiques d'austeritat, on es prioritza recaptar diners per uns pocs, són la solució correcta. Potser caldria optar per millorar el petit comerç i potenciar el consum de proximitat, de manera que tothom pugui rebre una retribució justa pel producte que proporciona a la societat

Per tot el que s'acaba d'exposar, l'Assemblea pels drets socials d'Osona us demana que us adheriu a la propera vaga general del 14 de novembre, per tal de canviar unes polítiques econòmiques que estan destrossant el petit comer

Creiem que no hauríeu de deixar passar l'oportunitat d'expressar el vostre malestar que, no ho dubteu, és el de la majoria dels ciutadans d'aquest país.
Us proposem que doneu difusió a aquesta carta i decidiu, si ho considereu convenient, una posició comuna del vostre sector.                                                
Cordialment, Assemblea pels drets socials d'Osona