14 de nov. 2012

L'Assemblea pels Drets Socials, a la manifestació del 14-N

Foto: Adrià Costa / Osona.com
Aquest és el text que ha llegit aquest dimecres l'Antoni Iborra, en nom de l'Assemblea pels Drets Socials d'Osona, al final de la manifestació unitària amb motiu de la vaga general:

Companys i companyes,

Avui, passats ja diversos anys des de l’inici de la crisi, les politiques neoliberals de  retallades a ultrança no fan més que empitjorar la nostra situació. No paren d’augmentar els atacs contra la democràcia, contra els drets col·lectius i contra el medi ambient, amb la falsa excusa de donar-li, diuen, solucions a la crisi. 

No para d’augmentar l’atur i d’empitjorar les condicions de treball, amb retallades de sous i de serveis bàsics, com la sanitat, l’educació i els serveis socials.

Se segueix impulsant privatitzacions de serveis públics i d’infraestructures essencials, com l’empresa Aigües Ter Llobregat, o l’Hospital Clínic,

Cada vegada més famílies i més infants tenen greus dificultats per a aconseguir l'alimentació bàsica, un sostre per viure, o una educació i una sanitat dignes.

Cada dia veiem situacions, més dramàtiques i totalment injustificables. Augmenten les diferències entre els sectors més afavorits i els més dèbils de la societat.

Mentre la majoria patim i paguem les conseqüències de la crisi, les polítiques de les elits governants perpetuen els privilegis d’una minoria que, al capdavall, és la responsable de la situació de crisi global.

L’administració de justícia és posada al servei dels bancs i dels més rics. Alhora, es fa cada vegada més inaccessible pels qui no tenen recursos econòmics.

Els màxims culpables d’aquesta immensa estafa són ells: grans corporacions empresarials, entitats financeres i determinats polítics, és a dir: els representants del capitalisme més ferotge i destructiu.


Per això, ens hem de mobilitzar permanentment per dir que:

·                     Estem totalment en contra de les retallades i de les polítiques que posen en perill els drets adquirits per les classes populars i que han costat molts esforços i molts anys de lluita. NO a les retallades.

·                     Continuem donant un NO rotund a la Reforma Laboral. S’ha demostrat que és totalment inútil per crear ocupació. Al contrari: els únics efectes que ha tingut han estat empitjorar les condicions de treball i fer que augmenti, encara més, l’atur, a causa de les facilitats que es dóna a les empreses per acomiadar més treballadors.

·                     Reclamem a les administracions públiques que duguin a terme polítiques basades en el respecte i la millora dels drets socials, dotant-los dels recursos econòmics necessaris, que es persegueixi el frau fiscal, especialment dels més rics, la fuga i el blanqueig de capitals, la corrupció política i el malbaratament, i així es garanteixi un nivell de vida digne a totes les persones, siguin quines siguin les seves circumstàncies. 

·                     Defensem que es mantinguin uns serveis públics de qualitat, impedint la seva privatització, i recuperant la gestió pública d’aquells que ja han estat privatitzats, en tots els nivells de l’administració: la salut i l’educació, NO ES TOQUEN!

·                     Reclamem a les administracions públiques l’establiment de mesures de suport a cooperatives i altres formes alternatives de gestió de l’economia basades en l’economia social, les xarxes d’intercanvi i el consum de proximitat.

·                     Exigim que d’una vegada es doni compliment i garantia efectiva al dret a un habitatge digne. Cal fer les reformes legislatives que prioritzin els drets de totes les persones enfront dels privilegis dels poders econòmics i financers. Per això, i davant de l’agreujament alarmant de situacions inhumanes en els desnonaments, demanem una moratòria total i indefinida dels desnonaments d’habitatges hipotecats de residència habitual, per tal que prevalgui de veritat el dret de les persones a un habitatge digne, i per tal de protegir-les efectivament en una situació de precarietat econòmica generalitzada com la que tenim. Cal salvar les persones, i no als bancs!

·                     Reivindiquem la dació en pagament obligatòria i retroactiva en els casos en que les famílies no puguin fer front a la hipoteca del seu habitatge per dificultats  econòmiques sorgides de la crisi. Caldrà acompanyar la dació d’un lloguer just de l’habitatge que permeti a les famílies continuar-hi residint en unes condicions assumibles. ÉS TOTALMENT INHUMÀ i INACCEPTABLE CONDEMNAR LES PERSONES A PAGAR UN DEUTE PERPETU i ETERN.

·                     Cal impulsar la creació de xarxes de suport i ajuda mútua davant el procés actual d’empobriment planificat de les classes populars.

·                     Reivindiquem una moratòria unilateral en el pagament del deute públic, impedir que es destinin més diners públics a pagar deutes privats, i deixar de pagar el deute il·legítim. També exigim que s’investigui i persegueixi les responsabilitats penals i de tota mena dels directius de les entitats bancàries, dels polítics i dels càrrecs públics que han desatès clamorosament les seves obligacions de control i de supervisió.

Ara més que mai, és molt important fer sentir la nostra veu, i manifestar ben clarament que no acceptarem polítiques que continuïn fent empobrir els més pobres mentre s’enriqueixen els més rics. NO HO HEM DE PERMETRE! ENTRE TOTS, HO PARAREM!

Vic, 14 de novembre de 2012.