4 d’abr. 2013

Una resolució arbitrària d'Interior obliga a canviar d'ubicació la Jornada Antifeixista de Vic


Comunicat d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme d'Osona:

"Una resolució de la Direcció General d’Administració de Seguretat de la Generalitat emesa aquest dimecres prohibeix a Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) d’Osona fer al parc de la Bassa dels Hermanos de Vic la Jornada Antifeixista prevista per aquest dissabte. L’argument principal, emparat en un informe previ de la Guàrdia Urbana de Vic, és la proximitat del parc amb el domicili particular de Josep Anglada, al carrer Verdaguer. La resolució ha estat emesa fora de termini i quan ja no hi ha temps material per presentar un recurs i que un tribunal es pronunciï sobre la seva arbitrarietat i els drets vulnerats en la mateixa.

Vista la resolució d’Interior, UCFR ha anunciat a través de les xarxes socials que la Jornada Antifeixista es farà a la plaça Gaudí de Vic, un dels indrets que sí que han estat autoritzats per l’autoritat governativa. L’altra proposta de l’Ajuntament, i d’Interior, desestimada per UCFR, era traslladar els actes al Puig dels Jueus, als afores de la ciutat. La Jornada començarà igualment a les 2 del migdia, i constarà d’una calçotada, discursos i concerts amb Ressaka, Trempera i la Coloma. La recaptació es destinarà a pagar la multa de 1.500 euros que tres activistes antifeixistes van rebre fa unes setmanes per la seva participació, encara no demostrada per la policia, en una protesta contra la celebració precisament al parc de la Bassa dels Hermanos de la Diada de la PxC de 2012, el 22 d’abril passat.

La prohibició vulnera drets fonamentals com els de manifestació i de llibertat ideològica reconeguts per la legislació nacional i internacional. UCFR havia plantejat la celebració de la Jornada Antifeixista al parc de la Bassa dels Hermanos, a part de la idoneïtat de l’indret per un acte d’aquestes característiques, pel simbolisme que representava que havia estat el lloc on la PxC va fer l’any passat la seva diada anual, en el transcurs de la qual, i en presència d’un important desplegament policial, es van proferir diverses exclamacions de caire racista i discriminatori vers les persones immigrades i altres col·lectius. Aleshores ni l’Ajuntament de Vic ni el Departament d’Interior van posar cap impediment perquè PxC pogués desenvolupar el seu acte al parc de la Bassa dels Hermanos ni es va posar en consideració si la proximitat amb domicilis de persones demòcrates o fins i tot immigrades era compatible amb un acte d’un partit de les característiques del que presideix Josep Anglada.

La resolució d’Interior criminalitza en diverses ocasions els col·lectius antifeixistes de la ciutat de Vic, als quals culpabilitza implícitament, i en algun cas de forma explícita, no només dels incidents que hi ha pogut haver en alguna ocasió arran de la provocació que representa el constant discurs de l’odi de Josep Anglada i PxC, sinó que fins i tot posa dins el mateix sac l’agressió denunciada per dos joves vigatans, cap d’ells vinculats a cap organització política, el mateix 22 d’abril per part de Josep Anglada, precisament en tornar de la festa del partit a la Bassa dels Hermanos. 

La resolució aprofita per criminalitzar altres moviments socials completament aliens a l’organització de l’acte de dissabte. Fins el punt que fins i tot barreja entre les possibles causes d’incidents fruit de la calçotada organitzada per UCFR la presència d’activistes de la PAH en l’acampada que estan duent a terme des de fa unes setmanes al davant de l’oficina de Banesto del carrer Verdaguer. També s’entra a criminalitzar l’organització juvenil Arran, de la qual s’esmenta que ha publicitat l’acte de dissabte difonent un dels temes del grup Ressaka, que actuarà en la Jornada Antifeixista, titulat “Ves-te’n tu”, dedicat al líder de PxC. Aquest és un dels temes del repertori d’aquest grup musical que ha estat interpretat en diverses ocasions, sense necessitat fins el moment de passar censura prèvia ni disposar d’autorització governativa.

UCFR ha constitutït recentment a Osona la seva delegació. A nivell nacional fa més temps que funciona i agrupa en el seu sí a més de 300 entitats de caire diverses, entre les quals hi ha la majoria de partits polítics de tradició democràtica. UCFR com a tal no havia participat fins ara de l’organització de cap dels actes de significació antifeixista que s’han organitzat a Osona arran de la implantació i expansió de la força d’inspiració racista, feixista i espanyolista Plataforma per Catalunya.

La resolució d’Interior explicita que l’informe de la Guàrdia Urbana està datat el 20 de març de 2013. Amb tot, en converses privades amb alguns dels promotors de la Jornada Antifeixista, la regidora de Via Pública de l’Ajuntament de Vic, Montse Rovira, ja havia esmentat l’existència d’aquest informe, del qual no se’n va entregar còpia fins molt més tard, a data del 12 de març. Des d’UCFR es mostra l’estranyesa per aquesta disparitat de dates i ens qüestionem si realment existia l’informe a data 12 de març o siva ser fruit de la ‘imaginació’ de la regidora. Un dels seus interlocutors als quals va parlar de l’informe era precisament un regidor del grup de la CUP a l’Ajuntament de Vic.

Representants d’UCFR han estat aquest dimecres al migdia a la comissaria dels Mossos de Vic per entregar les 277 autoinculpacions firmades de puny i lletra en solidaritat amb els tres antifeixistes multats per l’acte de protesta contra el de PxC del 22 d’abril passat. Un acte en el que no hi va haver cap incident i pel qual es va arribar a multar una quarta persona que va poder demostrar que aquell dia ni tan sols era a Vic. El procés contra els altres tres activistes, però, va continuar. A través d’una campanya a la web change.org també s’han autoinculpat 378 persones, el text de les quals ha estat enviat automàticament per la web a l’adreça electrònica del conseller d’Interior, Ramon Espadaler. 

Les 277 autoinculpacions, però, no han pogut ser recepcionades pels Mossos, en no tenir l’expedient administratiu del cas a la comissaria de Vic i no disposar d’oficina de registre. Durant la roda de premsa prèvia a l’estada a la comissaria, des d’UCFR s’ha demanat públicament a l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, i al regidor de Seguretat, Joan Ballana, la destitució del cap de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo, per l’informe arbitrari i criminalitzador contra els moviments socials que defensen la cohesió social i la convivència i que ha provocat la prohibició per part d’Interior de celebrar la Jornada Antifeixista a la Bassa dels Hermanos."