3 d’abr. 2013

655 autoinculpacions en el procés contra tres activistes antifeixistes multats per una protesta contra PxC

Un total de 655 persones s’han autoinculpat en la campanya de solidaritat d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) d’Osona amb tres activistes antifeixistes multats amb 1.500 euros pel Departament d’Interior per haver participat en un acte de protesta contra PxC el 22 d’abril passat. Les 277 autoinculpacions s’entregaran aquest dimecres a les 12 del migdia a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vic. A aquestes autoinculpacions firmades de puny i lletra se n’hi han d’afegir 378 més fetes a través d’una campanya a la pàgina web change.org. Aquestes autoinculpacions virtuals s’enviaven automàticament a l’adreça electrònica del conseller d’Interior, Ramon Espadaler.

La campanya de solidaritat amb els tres activistes represaliats es tancarà aquest dissabte amb una Jornada Antifeixista a Vic. Es farà a partir de les 2 del migdia a la Bassa dels Hermanos i constarà d’una calçotada popular, parlaments i un concert de Ressaka, Trempera i la Coloma. Els parlaments aniran a càrrec de David Minoves, d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme; Jamel el Meziani, de Catalunya Plural; Núria Serra, d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme d’Osona i encausada, i Marc Serra, de Tanquem els CIES. Els diners que s’ingressin serviran per recaptar fons per pagar la multa si finalment el Departament d’Interior no la retira. Els tiquets valen 12 euros (10 si es fa compra anticipada) i es poden adquirir a Joguines Gargamel i La Cucafera, a Vic, i al Casal Boira Baixa, a Manlleu.

Els tres activistes antifeixistes van rebre una multa de 1.500 euros per la seva participació el 22 d’abril passat en l’acte de protesta contra la celebració d’un acte de PxC en un parc infantil de Vic. L’acte antifeixista, organitzat per diverses entitats i associacions, es va fer a la rambla del Passeig i va constar d’un recital de cançons de Joan Usart i d’un seguit de parlaments. Després de l’acte, que va ser pacífic en tot moment, alguns dels assistents al mateix, es van adreçar de forma improvisada al parc de la Bassa dels Hermanos on es feia l’acte de la PxC, on es van llençar algunes consignes contra el feixisme i el racisme. En cap moment, cap agent del desplegament policial que es va muntar va identificar cap dels assistents en la protesta.

Amb tot, al cap d’uns mesos, quatre persones van rebre la multa de 1.500 euros. Es dóna el cas que una d’elles va poder demostrar que ni tan sols havia estat aquell dia a Vic, i per això se li va haver d’acabar retirant la multa. La dels altres tres, però, va continuar el seu curs, malgrat haver-s’hi presentat recurs. Des d’UCFR d’Osona se sospita de l’existència de fitxers policials il•legals que permeten identificar algunes persones participants en actes pacífics i de protesta contra el feixisme i el racisme sense que en cap moment se n’hagi demostrat la seva presència en els mateixos.

En canvi, no consta que s’hagi iniciat cap procediment d’ofici contra Josep Anglada i les paraules discriminatòries i contra els drets més elementals de les persones que va proferir en el transcurs de l’acte del 22 d’abril a la Bassa dels Hermanos, malgrat la important i desmesurada presència policial en el mateix. Aquell mateix dia al vespre, Josep Anglada va ser denunciat per dues persones, la versió de les quals va ser ratificada per diversos testimonis, per haver-les agredit a la plaça Major de Vic. L’agressió, segons els denunciants i testimonis, va anar acompanyada d’expressions de caire racista. Malgrat tot, gairebé un any després de l’incident, Josep Anglada no ha estat ni tan sols jutjat, però sí que ho va ser, i condemnada, una persona que va participar en una protesta contra l’agressió que va tenir lloc dos dies després a Vic. Així mateix, ara ens trobem amb la multa de 1.500 euros per la participació en l’acte del 22 d’abril a Vic.

Les 655 persones que s’han autoinculpat en solidaritat amb els tres activistes represaliats es declaren culpables d’haver promogut la mobilització popular contra les activitats antidemocràtiques i antisocials que du a terme PxC i també contra la impunitat total que se’ls dispensa, la protecció policial abusiva i l’encobriment deliberat dels seus actes il•lícits.

També d’haver denunciat públicament i per tots els mitjans pacífics al seu abast la impunitat de què gaudeix la força feixista, antidemocràtica, racista i anticatalanista que es fa anomenar Plataforma per Catalunya, organitzant i promovent manifestacions i actes de tota mena per fer-ho evident.

Així com de promoure per tots els mitjans al seu abast la convivència democràtica en el sentit més ampli, potenciant els valors que es fonamenten en el respecte a la dignitat humana i a la diversitat cultural, i de rebutjar i combatre pacíficament, però amb tota la força possible, totes les formes de foment de l’odi, de la desconfiança, dels recels entre diferents col•lectius culturals diversos i de la discriminació per motiu d’origen o de nacionalitat.

La Jornada Antifeixista d’aquest dissabte es fa a la Bassa dels Hermanos, pel simbolisme que representa en tractar-se del mateix espai que l’Ajuntament de Vic va cedir l’any passat per a l’acte de la formació feixista i racista que lidera Josep Anglada.