2 de jul. 2013

Comunicat d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme d'Osona, davant el ple d'ahir a Vic

Activistes d'UCFR plantant cara a Anglada. Foto: Adrià Costa/Osona.com
Unitat contra el feixisme i el racisme d’Osona (UCFRO), una organització amb esperit unitari format per una gran diversitat d’organitzacions democràtiques, davant de la polèmica sorgida al ple de l’ajuntament de Vic d’aquest dilluns, considera necessari puntualitzar els aspectes següents:

1.- UCFRO ha promogut una moció de defensa de la democràcia i dels valors democràtics, així com del compliment de les lleis antidiscriminatòries, i que ha estat recolzada per els grups municipals de la CUP, ERC, ICV-EUiA i Si, davant d’un comportament inadmissible de la PxC, que ha organitzat un servei il·legal que fonamenta l’apartheid, i ho fa sense amagar-se’n, fent ús de les dependències i les infraestructures públiques que paguem entre tots.

2.- La PxC fa temps que s’ha apropiat de dependències municipals de la casa Bojons per a fer-ne un ús clarament partidista, totalment aliè a la tasca municipal. Aquest comportament immoral de PxC és reconegut pel seu propi cap, sense ruboritzar-se tan sols, i ha estat tolerat fins ara per l’alcalde de Vic.

3.- Finalment, l’alcalde es va comprometre verbalment a aprovar la moció presentada per UCFR, i per aquest motiu va ser modificada en alguns punts, com per exemple el que contemplava que s’havia de tallar immediatament la línia de telèfon que l’ajuntament paga, i que és utilitzada pel partit feixista per a les trucades del servei discriminatori que ha posat en marxa.

4.- Tanmateix, l’equip de CiU s’ha desdit del seu compromís, amb l’excusa que al Ple hi havia hagut incidents. La mateixa excusa que ha utilitzat el PSC per rentar-se les mans, abstenint-se així d’actuar en una qüestió de tanta gravetat, com si el tema no els afectés a ells, o com si la democràcia es pogués deixar de defensar quan més es necessita.

5.- Els crits i la tensió que hi hagut al ple de Vic han estat provocats pel fet que el Sr. Anglada ha decidit portar al Ple de l’ajuntament de Vic un grup de feixistes uniformats, amb voluntat evident d’intimidar i de provocar incidents: són feixistes militants de diferents punts de Catalunya, alguns dels quals amb una estètica i simbologia clarament neonazis, i amb un historial pro-nazi evident. De fet, el propi partit PxC ja va anunciar en la nota que va fer pública el diumenge que podien haver-hi incidents, i durant el ple el Sr. Anglada ha maniobrat reiteradament per provocar més tensió, fent burla dels antifeixistes i passant repetidament i amb actitud desafiant al mig dels antifeixistes que esperaven fora de la sala de plens.

 6.- Malgrat això, l’alcalde ha optat per equiparar els antifeixistes amb els feixistes, com si fos el mateix defensar la dignitat de la persona que atemptar-hi en contra. Com si fos indiferent defensar la democràcia o conspirar per rebentar-la;  com si fos el mateix la víctima que el botxí.

7.- Encara que lamentem que l’alcalde reaccioni a la provocació de PxC culpabilitzant els antifeixistes,  ens alegrem de  l’aprovació de la moció (tot i l’abstenció injustificable d’alguns). Vetllarem activament per tal que la moció aprovada es dugui a la pràctica: que l’Ajuntament actuï per impedir una activitat il·legal i partidista, que atempta contra els drets humans, des de dependències municipals i fent ús dels mitjans que tots els ciutadans i ciutadanes paguem. Reclamarem també, com ha aprovat el Ple, que l’Ajuntament reculli les proves de tot el que està fent PxC, muntant aquest servei excloent, i que ho comuniqui a la Fiscalia antidiscriminació;  insistirem per tal que l’ajuntament impedeixi que el partit PxC continuï fent ús d’una línia de telèfon pública per a activitats il·legals i partidistes, etc.

8- El consistori vigatà ha aprovat també la posada en marxa d’una campanya permanent antirumors per tal de crear estratègies des de l’ens municipal amb la finalitat de desmentir els rumors racistes i millorar la convivència a la nostra ciutat des dels principis tolerància i la solidaritat.

Així doncs, el Ple d’avui ens anima, encara més, a combatre el feixisme amb totes les seves formes, ja que cada vegada queda més clar que el feixisme és una perillosa ideologia que atempta contra l’ésser humà.  Animem a tots els demòcrates convençuts a no deixar-se intimidar ni atemorir, i a  plantar cara a aquesta lacra social.


Nosaltres, així ho farem sense defallir. El feixisme, mai més: ni aquí, ni enlloc.

--------------------------------------------------------

El text de presentació de la moció per part d'una company d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme d'Osona al ple d'ahir a Vic va ser el següent:

L’horror, a Europa, té unes arrels molt profundes. Es diu nazisme, es diu feixisme o es diu franquisme. TOT ÉS EL MATEIX. Tot és el menyspreu més profund per l’ésser humà. És la idea de superioritat, de supremacia, de dominació, de poder sense límits... És un únic objectiu: dominar, subjugar i destruir l’adversari polític. Sense límits, sense condicions, sense fre i sense escrúpols morals.

Milers de vides, milions de vides, han sucumbit davant d’una filosofia tan salvatge. L’home, un llop per a l’home. Així es va descriure i així es vol dur a la pràctica. Així es va fer i així ho tornaran a fer, si nosaltres ho permetem.

La UNESCO, en la seva declaració fundacional, referint-se a la segona guerra mundial, ens recordava:

“La gran i terrible guerra que ara s’ha acabat no hauria estat possible sense la negació dels principis democràtics de la dignitat, la igualtat, i el respecte mutu dels homes, i sense la voluntat de substituir aquests principis, explotant els prejudicis i la ignorància, pel dogma de la desigualtat entre els homes i les races.”

Oblidar el respecte a les cultures diferents. Explotar els prejudicis i la ignorància. El dogma de la desigualtat... Us és familiar? Us sona?

Tanmateix, avui dia, amb la crisi, a Europa la situació torna a complicar-se: Alba Daurada, a Grècia, s’ha convertit en un partit amb considerable implantació. Es dedica a promoure i justificar atacs contra els immigrants, sindicalistes i demòcrates en general. A Noruega es va produir una massacre contra joves socialistes provocada per un feixista militant. A la Gran Bretanya, grups radicals feixistes estan atacant mesquites i fins i tot incendiant-les, en un brot d’islamofòbia.
A l’Estat espanyol, tenim exemples ben significatius d’assassinats causats pel feixisme: Yolanda González, Lucrecia Pérez, Carlos Palomino, etc.

Als Països Catalans, el cas ben conegut, d’en Guillem Agulló, que va ser homenatjat a Vic la setmana passada. Un assassinat, per cert, que va ser justificat per membres de Plataforma per Catalunya, sense que aquests comentaris hagin estat desautoritzats. I també d’altres assassinats, com el de la trans-sexual Sònia, o l’intent d’assassinat de l’altre dia a Igualada, on en Josep  va estar a punt de perdre-hi la vida.

Això és el feixisme, i això és també el racisme. Exclusió, violència, assassinats, i afany de subjugar els qui són percebuts com a diferents, o que són rebutjats per la seva ideologia.
Exclusió és, precisament, allò que ara promou el grup municipal de PxC a la ciutat de Vic. Una exclusió que es fonamenta en el rebuig, en l’odi i en una ideologia que justifica la discriminació per motiu d’origen, de raça o de religió.
En el context de crisi econòmica i social que vivim, la desesperació de les persones davant la crisi, la desconfiança, la desafecció política, els continus casos de corrupció i els sous excessivament alts dels polítics, han fet augmentar el suport a l'extrema dreta. Tanmateix, desenganyem-nos: només venen fum. Només s’aprofiten del sofriment dels que passen situacions angoixants o complicades. Aprofiten l’avinentesa per intentar treure’n un rèdit polític i personal. Malgrat això, PxC va de fracàs en fracàs: intents fracassats de denunciar antifeixistes; fracassos electorals per la seva manca de propostes creïbles, la condemna per agressió del seu regidor de Santa Coloma, etc.
Aquest intent d’introduir un sistema discriminatori i excloent ens porta a la memòria episodis lamentables de la història, com l’apartheid de Sudàfrica. Un sistema inhumà basat en establir dues categories d’éssers humans: els que tenen drets i els que no en tenen. Els que manen i els que obeeixen. Els que gaudeixen de privilegis i els que són abocats a l’exclusió i a la misèria.
El poble català és fruit del mestissatge i de la integració successiva de coneixements, de tradicions i d’influències extremadament diverses. Els catalans hem de saber molt bé quina és la nostra casa: la nostra casa ÉS EL MÓN. Estimar la cultura catalana comporta estimar profundament la parla i les tradicions més diverses: nosaltres, que hem vist la nostra cultura tan sovint perseguida, ho sabem prou bé: L’uniformisme cultural destrueix les persones, empresona els pobles i segresta les voluntats.

Els qui creuen que els catalans som superiors també s’equivoquen. La nostra ciutat ha de ser oberta i ha de ser capaç de tractar a tothom amb respecte i dignitat, i així es podrà demanar respecte i voluntat d’integrar-se. No caurem en el parany dels que volen privilegis per als de casa. La casa dels privilegis és la casa del feixisme del totalitarisme i de l’odi. És la negació de les llibertats individuals i col·lectives. I, el que és més greu: és la casa que nega la dignitat de les persones.
Per tot això demanem que s’aprovi aquesta moció i que es marquin els límits d’allò que es pot permetre al sí d’aquest ajuntament. Perquè no tot s’hi val. Demanem per tant, l’aprovació de la moció, en el ben entès que existeix també un compromís de l’alcalde per impedir que es faci ús del telèfon que ha estat publicitat amb una finalitat clarament il·legal, com ja queda exposat a la moció.
I és que, com deia el poema atribuït a Bertolt Brecht:

Quan els nazis van venir a buscar els comunistes,
vaig guardar silenci,
perquè jo no era
comunista,

Quan van empresonar els socialdemòcrates,
vaig guardar silenci,
perquè jo no era
socialdemòcrata,

Quan van venir a buscar els sindicalistes,
no vaig protestar,
perquè jo no era
sindicalista,

Quan van venir a buscar els jueus,
no vaig protestar,
perquè jo no era
jueu,

Quan van venir a buscar-me,
no hi havia ningú més que pogués protestar

Gràcies doncs, per aprovar la moció i per continuar vigilants i actius per combatre el feixisme, com també ho farem nosaltres.

Feixisme , MAI MÉS!

-------------------------------------------------

Finalment, el text de la moció pròpiament dita aprovada al ple d'ahir és el següent:

MOCIÓ QUE PRESENTA UCFR OSONA DE DENÚNCIA PER LES ACTIVITATS RACISTES I XENÒFOBES DE PLATAFORMA PER CATALUNYA A LA CIUTAT DE VIC I DE PROPOSTES PER A MILLORAR LA COHESIÓ SOCIAL


ATÈS que existeix un alarmant augment del racisme i de la xenofòbia en la nostra societat i un clar creixement de grups d’ultradreta a Europa: Grècia, França, casa nostra, ...

ATÈS que el poble de Catalunya, representat per 32 agents institucionals: el Govern de Catalunya, els grups parlamentaris, entitats municipalistes, agents econòmics i socials i els membres de la Taula de ciutadania i immigració en representació del teixit associatiu vinculat amb la gestió de la immigració,varen signar un nou acord social el dia 19 de desembre de 2008 i que es materialitza en el redactat del Pacte Nacional per a la Immigració i que entre altres es regeix per els principis d’actuació de:
-Garantir el respecte i l’extensió dels drets humans.
-Garantir la igualtat de drets i el respecte als deures per al conjunt de la societat
-Garantir una ciutadania basada en el pluralisme, la igualtat i el civisme com a norma de convivència.
-Promoure l’autonomia i la igualtat d’oportunitats per afavorir la igualtat efectiva, eliminant condicions o circumstàncies arbitràries.
-Incorporar la lluita contra el racisme i la xenofòbia en totes les accions dels agents signants del Pacte Nacional per a la Immigració.

ATÈS el que sobre la discriminació  de les persones diu el punt 2 de l'article 9 i l'article 14 de la Constitució Espanyola. I la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y del Procedimiento Administrativo Común, al punt 1 de l'article 39 bis. I, també, el punt 1 de l'article 84 del Capítol II de Ley 7/1985, de 2 de abril, Reguladora de las Bases del Régimen Local. I, finalment, l'Estatut de Catalunya, al punt 2 de l'article 15: “Totes les persones tenen dret a viure amb dignitat, seguretat i autonomia, lliures d'explotació, de maltractaments i de tota mena de discriminació, i tenen dret al lliure desenvolupament de llur personalitat i capacitat personal”.

ATÈS el que disposen els articles 27 i  28 del Reial Decret 2568/1986 de 28 de novembre sobre el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, en relació  a la disponibilitat i usos dels espais municipals cedits als grups polítics representats en el consistori vigatà.

ATÈS que a la nostra ciutat PxC ha publicat, a començaments del mes de juny, un butlletí amb un contingut obertament xenòfob, discriminatori i racista envers una part de la població de la ciutat de Vic que anuncia la posada en marxa del Servei per la Defensa del Vigatà, on s'especifica que ha estat creat: “amb la finalitat de vetllar per a la defensa dels drets dels habitants de la ciutat de Vic que no siguin immigrants” i també que: “Vic ha de ser per als vigatans i no pas per als immigrants”.

ATÈS que, a més, aquest anomenat Servei per a la Defensa del Vigatà, dóna com a contacte el número de telèfon que l’Ajuntament de Vic ha cedit al grup municipal de PxC per a assumptes de la regidoria, no pas perquè l’utilitzi per als seus interessos partidistes.

ATÈS que les actuacions de PxC a la nostra ciutat de Vic estan basades en una política discriminatòria i racista que es recolza en la difusió de rumors, sense fonament, respecte de la població immigrant, per tal de culpabilitzar-la de la crisi social i econòmica que patim i que té com únic objectiu dividir la població en favor de polítiques feixistes i antidemocràtiques.

ATÈS que ens trobem en un projecte d’emancipació de la nostra nació, creant un nou estat de dones i homes lliures, projecte que tot nouvingut ha d’adoptar com a propi en el marc d’una societat justa i igualitària, sota un règim democràtic que respecti els drets de totes les persones.

L'Ajuntament de Vic, reunit en sessió plenària el dia 1 de juliol de 2013, ACORDA:

PRIMER– Definir i aplicar de forma immediata les normes d'ús dels locals municipals destinats als grups polítics del consistori. Aquestes normes hauran d'incloure com mínim els aspectes següents: Horaris i criteris d'accessibilitat activitats no específiques de l'àmbit municipal, compliment de normatives d'espais públics referents a salubritat i altres consideracions higiènico-sanitàries, consum i ús d'equipaments o elements de comunicació, prohibició de qualsevol activitat discriminatòria i regulació d'un règim sancionador.

SEGON-  Realitzar d'ofici les indagacions pertinents per tal de verificar el compliment real d'aquestes normes d'ús.

TERCER- Prendre, en el menor temps possible, les mesures jurídiques necessàries  per tal de garantir l'adequat compliment d'aquestes normes.

QUART- La posada en marxa d’una campanya permanent antirumors que consistirà en la creació d’estratègies amb la finalitat de desmentir els rumors racistes, i l’elaboració d’una guia en la que es publiquin les dades reals de la incidència de la població immigrant en la nostra societat, dades que actualment ja tenim disponibles. Aquesta campanya s’adequarà al projecte que confeccionin els tècnics pertinents.

CINQUÉ- Proposar a Unitat contra el Feixisme i el Racisme d'Osona, que s'incorpori al Consell de Convivència i Seguretat de Vic.

SISÉ- Mostrar el rebuig, d’acord amb els principis del Pacte Nacional per a la immigració, a qualsevol manifestació discriminatòria, xenòfoba, racista i antidemocràtica, ara i en el futur, i molt especialment quan aquesta provingui de grups polítics vinculats a l’Ajuntament de Vic.

VUITÉ-  Comunicar a la fiscalia antidiscriminació un relat dels fets esmentats, acompanyant-hi la prova de què es disposi, per tal que avaluï si poden ser constitutius d'algun il·lícit penal.