9 de maig 2013

L'Assemblea pels Drets Socials d'Osona presenta la campanya de recollida de firmes per la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania

Un moment de la presentació de la campanya aquest dimecres a Vic
 L'Assemblea pels Drets Socials d'Osona va presentar aquest dimecres a Vic la campanya que farà a la comarca de recollida de firmes i conscienciació de la població a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una Renda Garantida de Ciutadania. A l'acte hi van assistir diversos membres de l'Assemblea, alguns dels quals també pertanyen a les associacions, entitats, sindicats i partits que formen part del grup promotor de la ILP.

La campanya és similar a la que ja es va promoure l'any passat en favor de la dació en pagament i el lloguer social en el cas de desnonaments i que a Osona va recollir gairebé 16.000 firmes, molt per sobre de la mitjana nacional. Ara l'objectiu és superar de llarg les 50.000 firmes que exigeix el Parlament de Catalunya per portar una Iniciativa Legislativa Popular a discussió a la cambra. Hi ha temps d'aquí al mes d'octubre. Des de ja, però, tant des de l'Assemblea pels Drets Socials d'Osona com de les entitats promotores de la ILP ja s'estan recollint firmes en els formularis aportats pel Parlament de Catalunya a tal efecte.

 La Renda Garantida de Ciutadania és una prestació econòmica per garantir que tothom tingui uns ingressos econòmics per sobre del llindar de la probresa, que a Catalunya es quantifiquen en 664 euros per 12 pagues l'any. És un dret de cadascun dels ciutadans i ciutadanes i que està reconegut a l'Estatut d'Autonomia. Aquest dret no està condicionat a l'obligació de realitzar activitats d'inserció social o laboral.

 A la presentació que va fer-se aquest dimecres a Vic es va insistir en el fet que tampoc es tracta d'un dret que estigui condicionat a disponibilitats pressupostàries. "Es tracta d'establir la Renda Garantida de Ciutadania com una prioritat més, junt amb altres drets socials com l'educació i la sanitat, a l'hora d'elaborar els pressupostos", es va dir. El de Renda Garantida de Ciutadania és un dret de caràcter suplementari, que vol dir que la quantitat a cobrar no és necessàriament dels 664 euros esmentats, sinó que caldrà suplementar la quanitat necessària de la que ja es percebi per altres conceptes fins assolir aquesta xifra. La persona que la cobri té unes obligacions i, entre elles, no rebutjar una oferta de treball adequada a les seves capacitats.

Tot i que des de fa dies que ja s'estan recollint firmes i que també s'està fent en les diferents seus de les entitats promotores de la ILP, aquest cap de setmana qui vulgui podrà firmar en diferents estands de la Mostra d'Entitats i Músiques de Vic. Des de l'Assemblea pels Drets Socials d'Osona es va insistir en la presentació de la campanya aquest dimecres a les entitats i persones residents a la comarca a sumar-s'hi "i a treballar plegats per aconseguir el màxim nombre de firmes". "Animem a fer una gran mobilització, com la que hi va haver l'any passat amb motiu de la ILP per la dació en pagament", van afegir.

 Des de l'Assemblea pels Drets Socials es va mostrar el convenciment que la ILP tirarà endavant i que la llei es podrà aprovar, ja que entre els seus promotors hi ha diversos partits de l'arc parlamentari i vista la diversitat de les entitats que hi donen suport, des de sindicats a organitzacions cristianes de base o moviments socials de diversa índole. "En aquest tema ja podem decidir, no cal esperar a un altre moment", van afegir els membres de l'Assemblea que van participar en la presentació de la campanya aquest dimecres a Vic.